Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara
Acum vezi arhiva reprezentației din:
17 februarie 2023, 19:30 (Stagiunea 2022-2023)
Vezi toate reprezentațiile

Vineri, 17 februarie 2023, 19:30-21:00, în sala Teatrului German, cu transmisiune în direct pe Radio România Cultural

1989. Cifre

Regie artistică: Ilinca Stihi (invitat) și Attila Vizauer (invitat)
Cu fragmente din opera poetică a lui Georg Trakl
Coproducție Teatrul Național Radiofonic, Teatrul German de Stat Timișoara și Radio România Cultural

Cu ocazia deschiderii oficiale a anului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, propunem o premieră absolută de teatru în concert. Spectacol sonor cu public, cu transmisie în direct pe Radio România Cultural, care revizitează forma primelor spectacole de teatru radiofonic cu public, într-o versiune contemporană.


Descoperiți cum se face teatru radiofonic, purtați de forța evocatoare a sunetului, alături de actori, la o reprezentație unică transmisă în direct în toată țara.


Subiectul scenariului original 1989. CIFRE, semnat de regizoarea Ilinca Stihi, valorifică contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea Revoluției române din 1989. Firul narativ principal al spectacolului spune povestea unui grup de tineri rockeri care, printr-un concurs de împrejurări, vor incita la reacție împotriva acțiunilor securității asupra susținătorilor pastorului Tőkés. Aceștia oferă contextul pentru a restitui spiritul de libertate pe care orașul l-a apărat și inspirat prin mișcarea rock a deceniului pre revoluționar. Multiple straturi sonore documentare şi de arhivă, dar și înregistrări realizate în prezent la Timișoara, cu oameni aparținând mai multor medii sociale, implicați în evenimentele din 15-22 decembrie 1989, restituie o semnificativă istorie sonoră timișoreană, neconsemnată până astăzi. La etapa de documentare pentru scrierea scenariului au contribuit și actrițele Teatrului German de Stat Timișoara Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami și  Simona Vintilă.


Teatrul Naţional Radiofonic și Teatrul German de Stat Timişoara oferă spectatorilor timişoreni un spectacol care se adresează atât publicului multicultural local, cât și ascultătorilor Radio România din țară și diaspora.


Scenariu original de Ilinca Stihi. 

În distribuție: Mădălina Ghițescu-Petre, Oana Vidoni, Radu Brănici, Boris Gaza, Harald Weisz.

Muzica originală și sound design: Tom Brânduș. 

Redactor: Oana Cristea Grigorescu. 

Regia artistică: Ilinca Stihi și Attila Vizauer Durata: 01:30

Distribuția

Fata din parc/Vocea
Oana Vidoni

Marinescu
Boris Gaza

Ștef
Radu Brănici

Rareș
Harald Weisz

Angi
Mădălina Ghițescu (a.G.)
Regie artistică
Attila Vizauer (a.G.)
Ilinca Stihi (a.G.)

Decorul
Ioana Popescu

Muzică & sound design
Tom Brânduș (a.G.)

Fotografii din spectacol

#teatrusigur