Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Lucian Vărșăndan

Director

S-a născut în 1975 la Arad. A absolvit Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara, apoi Facultatea de Litere din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (secţia Germanistică-Anglistică, teză de licenţă despre teatrul radiofonic german postbelic). De asemenea, este licenţiat în Drept al Universităţii de Vest din Timişoara.


A lucrat ca redactor al publicaţiilor Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien / Banater Zeitung, până când, în 1999, s-a transferat ca secretar literar la Teatrul German de Stat Timişoara. De atunci a semnat dramaturgia de producţie la peste 30 de montări de diverse genuri, colaborând cu regizori de renume.

În 2004 a devenit şeful serviciului Secretariat artistic, Marketing, Organizare spectacole, iar în 2006 a fost numit consultant artistic al Teatrului German de Stat Timişoara. Începând cu 1 noiembrie 2007 este directorul Teatrului German de Stat Timişoara.

Pentru volumul său de versuri als das wort zu ende war a obţinut în 2000 Premiul pentru Debut al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, al cărui membru este. A publicat versuri şi proză scurtă în numeroase alte antologii. A tradus versuri şi teatru în limba germană.


Lucian Vărșăndan a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii în perioada mai -  noiembrie 2016. În calitate de secretar de stat a contribuit, printre altele, la optimizarea cadrului normativ referitor la instituţiile şi proiectele culturale. Printre proiectele sale de la Ministerul Culturii s-au numărat și demersurile pentru desprinderea Operetei bucureştene din structura administrativă a Operei Naţionale Bucureşti, Guvernul adoptând la 9 noiembrie 2016 o hotărâre în acest sens, prin care ia fiinţă, ca persoană juridică distinctă, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”.


Fotografii din spectacole

Spectacole curente

Arhivă spectacole

Știri

#teatrusigur