Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

"Woyzeck" – ultima premieră a stagiunii TEATRULUI GERMAN

19 iunie 2008

Premiera Teatrului German de Stat cu piesa "Woyzeck" de Georg Büchner, va vedea luminile rampei joi, 19 iunie, începând cu ora 19 la Cercul Militar (Piaţa Libertăţii nr. 1). A doua reprezentaţie are loc vineri, 20 iunie, de la ora 19, în aceeaşi locaţie.


Născut în 1813 la Goddelau, Georg Büchner a murit la vârsta de 23 de ani în urma unei infectări cu tifos. În timpul scurtei sale vieţi a scris mai multe texte care se numără în prezent printre scrierile de referinţă ale literaturii germane: "Moartea lui Danton", "Lenz", "Leonce şi Lena", "Woyzeck". Început în anul 1837, "Woyzeck" nu a mai putut fi finalizat de către autor. Fragmentul dramatic a căzut – într-o primă fază – pradă uitării, fiind pus în scenă în premieră mondială abia în 1913 la Residenztheater München. De la acea dată a cunoscut numeroase montări în prezent fiind unul dintre cele mai jucate şi mai influente drame ale literaturii germane.


Montarea cu "Woyzeck" reprezintă ultima premieră a stagiunii 2007-2008 la Teatrul German de Stat Timişoara.


Regia îi aparţine actorului german Georg Peetz, cunoscut publicului din România printre altele datorită rolurilor Cymbelin, în "Regele Cymbelin" de Shakespeare, regia Alexander Hausvater (2004), Jonathan Jeremiah Peachum, în "Opera de trei parale" de Brecht & Weill, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (2006) sau Andrei Vukov, în "Judecata" de Collins, regia Alexander Hausvater (2007). Decor a fost conceput de Georg Peetz, costumele sunt creaţia lui Carmen Gaza, dramaturgia de producţie a fost asigurată de Alina Mazilu, light-design-ul îi aparţine lui Lucian Moga, iar pregătirea muzicală a fost preluată de Valentina Peetz. Din distribuţie fac parte actorii Daniel Ghidel, Andrea Nistor, Ioana Iacob, Christine Cizmaş şi Radu Miodrag Vulpe.


Proiectul a fost realizat cu sprijinul Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart şi al Consiliului Local Timişoara.


Spectacolul se traduce la cască în limba română.

Ultimele știri

#teatrusigur