Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara, în deplasare la Arad și la Jena

8 mai 2019

În luna mai, Teatrul German de Stat Timișoara va participa cu spectacolul Jurnal de România. Timișoara, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu, la două festivaluri importante, unul în România, iar celălalt în Germania.

Astfel, în data de 14 mai 2019, actorii vor urca pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad. Potrivit organizatorilor, Festivalul Internațional de Teatru Nou, ajuns anul acesta la ediția a 7-a, are o temă simbolică: NOI. Spectacolele selectate vorbesc mai intim, mai ironic, mai metafizic, mai brutal, mai sincer sau mai cinic, mai crud sau mai implicat –despre destine și provocări personale, despre demoni interiori și victorii – sau înfrângeri – ce rămân adesea, poate pentru totdeauna, necunoscute altora.

Prin urmare, vreme de 10 zile, spectatorii vor avea parte de 21 de spectacole produse de companii de stat sau independente din România, precum și de un spectacol invitat din străinătate, al companiei franceze Malka, Grenoble: Têtes d’Affiche.

Apoi, în 21 mai 2019, Teatrul German participă la Festivalul „Voice of Europe”, care se desfășoară în Jena, Germania, în perioada 20-26 mai 2019. 13 din cei mai buni si din pacate prea putin cunoscuti artisti europeni din lumea teatrului se vor apleca timp de o saptamina asupra Europei, isi vor uni fortele, vor cauta solutii la problemele orasului Jena si ale Europei si vor prezinta seara de seara rezultatele lor. Toate mijloacele sunt bine venite pentru a cuceri publicul. Opinia politica? Forma de prezentare? Deschiderea este mare, iar diversitatea internationala. Filtre nu exista, lasam loc competitiei. Impactul va fi violent, frivol si politic in cel mai bun sens al cuvantului. Si democratic!

Jurnal de România.Timișoara este un proiect-montaj compus din fragmente de film, fotografie și teatru, ce își propune să fie, prin caracterul confesional necenzurat și nemijlocit, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban – Timișoara, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară.

Arhitectura spectacolului este însăilată în jurul actrițelor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii și necunoscuții ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată – fie că vorbim despre intimitatea fericirii sau a durerii, despre fericirea succesului sau deziluzia eșecului, despre abuzuri și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Mai mult, mărturisirile celor șase actrițe reconstituie istoria neconsemnată a Timișoarei: copilăria printre blocurile de prefabricat; generația clandestină a rockului pe vinil; apogeul industriei planificate în fabricile Guban, Electrotimiş, Spumotim, Dermatina, Detergenţi; emigrarea masivă a minorităților naționale și pierderea identității multiculturale; confuzia și speranța primelor zile de la Revoluția din 1989; apariția bișnițarilor ca alternativă pentru supermarketul occidental, perioada embargoului și a contrabandei cu benzină, generația punk și underground ca reglaj al tranziției post-comuniste, speranțele aderării și promisiunea unui viitor prosper.

Carmen Lidia Vidu este cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București. Producțiile ei folosesc un limbaj artistic alternativ și transformă tehnica montajului experimetnal în emoție autentică.

Ultimele știri

#teatrusigur