Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul German de Stat în turneu în Luxemburg și Germania cu spectacolul „Antigona”

11 ianuarie 2018

Spectacolul „Antigona” de Bertolt Brecht, în regia lui Bernhard M. Eusterschulte, o coproducție a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) cu Teatrul Național din Luxemburg, Teatrul din Heidelberg, Ruhrfestspiele Recklinghausen și TART Produktion Stuttgart, va fi prezentat

la Teatrul Național din Luxemburg în 12, 14, 15, 16 și 17 ianuarie 2018

și la Teatrul de Stat din Heidelberg în 31 ianuarie, 2 și 3 februarie 2018.

Spectacolul „Antigona” a avut premiera la TGST în aprilie 2017. Regia, decorul și costumele sunt semnate de Bernhard M. Eusterschulte. Sound design-ul live este realizat de Roderik Vanderstraeten, iar dramaturgia îi aparține lui Jürgen Popig. Din distribuție fac parte actrițele TGST Oana Vidoni, Olga Török și Dana Borteanu, cărora li se alătură pe scenă actorii din Germania și Luxemburg Nickel Bösenberg, Pascale Noe Adam, Steffen Gangloff și Germain Wagner.

„Antigona” lui Sofocle este una dintre cele mai cunoscute teme ale teatrului antic, care este prelucrată de Bertolt Brecht în 1948, în Elveția, la scurt timp după revenirea sa din Statele Unite, pe baza traducerii lui Friedrich Hölderlin. În adaptarea lui Brecht, omul nu mai este supus unei instanțe superioare, unui destin implacabil. Dimpotrivă, i se deschide perspectiva de a își determina el însuși soarta. Căci omul, ghidat de interese, este cel care poate determina istoria.

Cu prilejul acestei coproducții, directorul Teatrului din Heidelberg, Holger Schultze, declară: „O astfel de cooperare internațională este importantă și prețioasă mai ales într-o perioadă în care valorile europene sunt puse la îndoială din diferite părți. De aceea mă bucur foarte mult că punem în scenă Antigona lui Sofocle de Bertolt Brecht, o adevărată pledoarie pentru curajul civic și împotriva resemnării în fața sorții. În acest spectacol joacă împreună actori din Germania, Luxemburg și România, care se vor întâlni în țările respective cu un public foarte diferit. Pentru mine, acesta este un exemplu de schimb intercultural și totodată un semn clar împotriva resentimentelor și a populismului.”

Spectacolul a fost prezentat și în cadrul Festivalului Ruhrfestspiele de la Recklinghausen (Germania) în luna iunie 2017.

Andreea Andrei

Consultant artistic

Foto: Imagine din „Antigona”. Fotografia poate fi utilizată în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Ultimele știri

#teatrusigur