Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

S-a încheiat turneul TGST în Germania – 3 reprezentații cu casa închisă la Karlsruhe și Berlin, urmate de discuții cu publicul și dezbateri

18 iunie 2024

Timp de o săptămână, în intervalul 9-15 iunie 2024, Teatrul German a participat la un turneu în Germania cu spectacolul Oameni. De vânzare, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu. Timp de trei seri, sălile de spectacole ale teatrelor Badisches Staatstheater din Karlsruhe și Heimathafen Neukölln din Berlin au fost pline, organizatorii fiind nevoiți chiar să suplimenteze numărul de locuri.


Turneul Teatrului German în Germania a fost finanțat de Institutul Cultural Român (ICR) București ca parte a programului de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional CANTEMIR.

„Ne-am bucurat să vedem că la cele trei reprezentații ale spectacolului Oameni. De vânzare, o producție care explorează implicațiile celui mai mare trafic de persoane din Europa secolului 20, au participat, în public, germani care au trecut prin acest proces dureros, dar și copiii acestora, tineri aflați la a doua sau a treia generație, care încercau să reconstituie rădăcinile familiei și traumele părinților lor. Scopul Teatrului German de Stat, printre altele, a fost întotdeauna și acela de a genera un dialog profund, atât pentru a descifra trecutul, cât și pentru a înțelege mai clar fenomenele politice, sociale și ideologice ale prezentului.” a spus Lucian Vărșăndan, managerul Teatrului German de Stat, despre turneul din Germania.

Astfel, printre cei aflați în sala de spectacol, la Berlin, s-au numărat și Hanni Hüsch, fiica avocatului și politicianului german dr. Heinz Günther Hüsch – ultimul negociator al Republicii Federale Germania – precum și alți martori ai acelor vremuri, ale căror confesiuni fac parte din producția-documentar Oameni. De vânzare. După fiecare reprezentație, publicul a discutat cu actorii din spectacol, dar și cu Carmen Lidia Vidu, regizoarea acestei producții, care a fost și ea prezentă în turneu.

Reprezentând a doua colaborare a regizoarei Carmen Lidia Vidu cu TGST, spectacolul Oameni. De vânzare este un proiect de teatru documentar, care, asemenea Jurnal de România. Timișoara, reunește filmul, teatrul și fotografia.

În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Oameni. De vânzare expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane.

Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.


Cu: Ioana Iacob, Oana Vidoni, Daniela Török, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz, Robert Bogdanov-Schein
Apariții video: Heinz Günther Hüsch, Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch, Cornel Hüsch
Multimedia: Cristina Baciu (invitată) • Costume și asistență de decor: Ioana Popescu • Dramaturgie: Rudolf Herbert • Video live și muzică: Ovidiu Zimcea • Ilustrații: Gabriela Schindermann (invitată) • Asistență de regie: Richard Hladik • Machiaj: Bojița Ilici • Regie tehnică: Cătălin Tănase


Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.
Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Ultimele știri

#teatrusigur