Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

S-a încheiat stagiunea 2016/2017 a Teatrului German de Stat Timișoara

30 iulie 2017

Stagiunea 2016/2017 a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) s-a încheiat în luna iulie. Numărul spectatorilor prezenți la reprezentațiile din această stagiune a fost de 13.855.

În acest sezon teatral, TGST a produs cinci noi montări: „Biedermann și incendiatorii”, „Deșteptarea primăverii”, „Și cu bebe suntem șapte”, „Cartea junglei” și „Antigone”, colaborând cu prestigioși artiști din țară și din străinătate, precum Gábor Tompa, Charles Muller, Răzvan Mazilu, Bernhard M. Eusterschulte, Helmut Stürmer sau Dragoș Buhagiar. Totodată, în decursul acestei stagiuni au fost reluate spectacole apreciate din stagiunile anterioare, dintre care amintim „Fuchsiada”, „Hotel PM”, „De fapt e frumos”, „Electra”, „Cabaret”, „Scandal în culise” sau „Micul prinț”.

Teatrul German a fost invitat în această stagiune și la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, la Festivalul Național de Teatru, la Festivalul de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) de la Piatra Neamț, la Festivalul Internațional de Teatru FEST(in) pe Bulevard sau la Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe” de la Cluj-Napoca. De asemenea, trupa TGST a jucat două reprezentații ale coproducției internaționale „Antigone” de Bertolt Brecht, în regia lui Bernhard M. Eusterschulte, în cadrul Festivalului Ruhrfestspiele din Germania.

În stagiunea 2016/2017 a avut loc și cea de-a șasea ediție a Festivalului European de Teatru Eurothalia, care a adus la Timișoara spectacole ale unor companii celebre de teatru, precum She She Pop, Rimini Protokoll, Teatrul Maxim Gorki din Germania, Matarile Teatro din Spania, Dollar Daddy’s din Ungaria, precum și spectacole semnate de David Espinosa, Maja Kleczewska sau Gisèle Vienne.

TGST s-a remarcat și în acest an teatral prin premii și nominalizări. Actrița Silvia Török a fost distinsă cu Premiul „Pro Cultura Timisiensis”, cea mai importantă serie de distincţii culturale a judeţului Timiş. Actorii Rareș Hontzu și Ida Jarcsek-Gaza și teatrologul Andreea Andrei au fost premiați în cadrul Galei Premiilor pentru Excelență, organizată de Municipiul Timișoara. Actorul Radu Brănici a fost nominalizat la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) 2017, la categoria Debut, pentru rolul Moritz din spectacolul „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, în regia lui Charles Muller. Actrița TGST Isa Berger a fost distinsă cu Premiul „Stefan Jäger“ pentru anul 2016 pentru merite deosebite în cultivarea limbii, culturii și a tradițiilor germanilor din Banat.

Teatrul German a găzduit în această stagiune Weekend-ul de teatru de tineret NiL și a organizat împreună cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană. Trupa NiL a prezentat, în colaborare cu TGST, spectacole de teatru în Croația, la Osijek, dar și România, la Iași.

Andreea Andrei
Consultant artistic

Foto: Imagine din „Cartea junglei”, o producție TGST. Fotografia poate fi utilizată în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Ultimele știri

#teatrusigur