Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Nikolaus Wolcz: cetăţean de onoare al Municipiului Timişoara

3 august 2008

Regizorul şi profesorul Nikolaus Wolcz, de la Columbia University din New York, a fost distins – la propunerea Teatrului German de Stat Timişoara şi a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara – cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. Festivitatea, în cadrul căreia au fost omagiate şi alte personalităţi ale oraşului, a avut loc cu ocazia Zilei Timişoarei duminică, 3 august 2008 la ora 11 în Sala de Şedinţe a Consiliului Local Timişoara.

Născut la Timişoara, Niky Wolcz a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" Bucureşti. De profesie actor, regizor, profesor universitar, Niky Wolcz şi-a început bogata sa carieră la Teatrul German de Stat Timişoara, unde susţine acum, în perioada 24.07.2008 – 06.08.2008, un workshop cu actorii teatrului, în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart.

A colaborat cu mai multe teatre din România, semnând regia unor spectacole importante şi a jucat, de asemenea, în filme precum "Reconstituirea" în regia lui Lucian Pintilie sau "Prea mic pentru un război atât de mare" în regia lui Radu Gabrea. După emigrarea din România a lucrat o perioadă îndelungată în Germania, unde a regizat în numeroase teatre de prestigiu: Schauspielhaus Bochum, Schauspielhaus Frankfurt, Schauspielhaus Stuttgart, precum şi la teatrele din Essen, Darmstadt, Ulm, Freiburg, Ingolstadt, Würzburg, Regensburg ş.a. A semnat, de asemenea, regia unor spectacole de operă la operele din Freiburg, Ulm, Wuppertal, Frankfurt şi Stuttgart. În acelaşi timp, Niky Wolcz a susţinut vreme de 14 ani cursuri şi seminarii la secţia de teatru şi operă din cadrul Facultăţii de Muzică din Frankfurt, dar şi la Prinzregentenakademie München, la Giessen precum şi la Freie Universität Berlin. A semnat regia unor filme pentru Televiziunea Germană ZDF.

Începând cu anul 1996, Wolcz predă, alături de Andrei Şerban şi Ursula Wolcz, la renumita COLUMBIA UNIVERSITY din New York. În SUA a colaborat cu American Repertory Theater, Boston, La Mama Theater New York, Metropolitan Opera New York, Classical Stage Company New York, Riverside Church Theater New York, Miller, Theater New York.

Ultimele știri

#teatrusigur