Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Harald Weisz și Radu Brănici, premiați la Gala ProCultura 2018

17 decembrie 2018

Consiliul Județean Timiș și Mitropolia Banatului au premiat în data de 11 decembrie 2018, în cadrul unui eveniment găzduit la Palatul Administrativ, 24 de personalități care au obținut rezultate excepționale în domeniul cultural pe parcursul acestui an, dintre care 9 la secțiunea Pro Cultura Timisiensis și 15 la secțiunea Pro Cultura Timisiensis Certitudini. Printre ele se numără și Harald Weisz și Radu Brănici, actori ai Teatrului German de Stat Timișoara. Mai jos prezentăm o parte din laudatio scris de Isolde Cobeț, actriță și pedagog teatral:

„Radu Brănici s-a născut la 3 iulie 1993 la Arad. În timpul liceului, urmat la Sibiu, a jucat teatru în cadrul orelor opționale, sub îndrumarea actorului Franz Kattesch. Între timp a participat la festivaluri de teatru pentru tineret atât la Timișoara, cât și în Croația. A studiat apoi la secția de actorie în limba germană din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. În 2014 și 2015 Radu Brănici a participat la atelierele din cadrul Școlii de vară a TGST de la Gărâna, iar din septembrie 2015 face parte din trupa TGST. A lucrat și la proiecte muzicale împreună cu Ada Milea.

De-a lungul anilor a colaborat cu regizori ca Yuri Kordonski, Răzvan Mazilu, Charles Mueller. Îl puteți revedea curând în „Cartea Junglei”, în regia lui Răzvan Mazilu, unde joacă un adorabil vultur, semănând mai degrabă cu John Lennon, dovedind din nou, ca simțul lui scenic se îmbină perfect cu cel muzical și chiar cu cel coreografic. Cântă, joacă și dansează. În spectacolul „În umbra uitării”, de Simona Vintilă, joacă un tânăr de vârsta lui, la început îndrăgostit, apoi ambițios, calculat și rece. Dovadă că schimbă ușor registrele. Rolul care i-a adus consacrarea (și mai ales o nominalizare la premiile UNITER) a fost Moritz din „Deșteptarea primăverii” de Wedekind, în regia lui Charles Mueller. Este un început mai mult decât promițător, o speranță sigură, că scena îl iubește și-l dorește.

Primul rol principal jucat de Harald Weisz a fost în „Electra”, în regia lui Laszlo Bocsardi. Rol în care a învățat să crească de la spectacol la spectacol. Dar și rolul Bărbatului din ”Ochi de câine albastru”, din piesa ”Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, în regia lui Yuri Kordonski, îți sare îmediat în ochi. E ca și cum ar purta o aura naturală și strălucitoare. Totuși, rolul care se pare că a fost croit pentru el, este Baloo din „Cartea Junglei”, în regia lui Răzvan Mazilu. Cântă, joacă, dansează. Pe lânga munca asiduă pentru acest rol, Harry condimentează totul cu bucuria de a juca, de a sta pe scenă și de a străluci. Ida Gaza, mentorul meu, spunea că a fi actor nu e o meserie, ci e vocativ! Da, la Harry se vede vocația pentru această meserie. Și e mare lucru să-ți găsești locul în viață. Harry este copilul meu, așa cum eu mă consider al Idei Gaza, și sunt atât de mândră de el! Harald Weisz merită acest premiu pe deplin! E doar un început, dar un început făcut cu dreptul. Vânt bun la prora, Bärchen! Pășește apăsat și încrezător, căci teatrul te așteaptă și ți-a pregătit roluri frumoase din belșug!”

TOI! TOI! TOI!
foto: CJT

Ultimele știri

#teatrusigur