Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Directorul TGST participă la două evenimente la Madrid, la invitația Institutului Cultural Român

29 mai 2023

În această perioadă are loc Târgul de Carte de la Madrid, unul dintre cele mai importante asemenea evenimente din Europa, care va cuprinde și un amplu program de douăzeci de evenimente literare, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Sloganul prezenței românești la Feria del Libro 2023 este „Creando buena química con las letras rumanas”, în consonanță cu tema și sloganul ediției din acest an a Târgului – „Somos de Ciencias y de Letras” și „La Ciencia ilumina la Feria”.

La unele dintre aceste evenimente participă și Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat Timișoara, și Robert Șerban, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori, jurnaliști și editori timișoreni. Cei doi vor susține luni, 29 mai 2023, începând cu ora 19, la sediul Institutului Cultural Român din Madrid, conferința „O călătorie imaginară în realitatea Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023”. Potrivit organizatorilor, „se anunță un dialog interesant în care două cunoscute personalități artistice vor discuta despre un oraș cu vocație cosmopolită și cu un bogat patrimoniu istoric în care au conviețuit peste 30 de culturi.”

Marți, 30 mai 2023, de la ora 20, Institutul Cultural Român, filiala Madrid, în colaborare cu ACE (Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania), CEDRO și Reprezentanța Comisiei Europene în Spania, organizează la Pavilionul Europa masa rotundă cu tema „Ce înseamnă a scrie teatru în secolul XXI? De la carte la scenă”. Vor participa dramaturgul Vlad Zografi, directorul TGST Lucian Vărșăndan, actrița Eva Redondo și scriitoarea și managerul teatral Laura Mihon. În cadrul mesei rotunde, moderată de Beatrice Bergamín, invitații vor vorbi despre teatrul actual, fenomene și tendințe în arta dramatică a secolului XXI.

În cei 90 de ani de existență, Târgul de Carte de la Madrid este un eveniment cultural popular, organizat anual în capitala Spaniei, cu scopul de a promova cartea, lectura și activitatea companiilor, entităților și instituțiilor implicate în editarea, distribuirea sau vânzarea de cărți către public. Din 1967, Târgul are loc în locația sa actuală, Parcul Retiro, inclus în 2021 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Numărul tot mai mare de solicitări de participare din partea librarilor, editorilor și distribuitorilor a făcut necesară căutarea unui nou loc: timpul a demonstrat înțelepciunea alegerii parcului Retiro, care este acum strâns legată de acest eveniment anual pentru carte și lectură.

Ultimele știri

#teatrusigur