Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Burgtheater Viena invitat la Timișoara cu spectacolul „Am Ziel” – Destinație

11 septembrie 2023


Una dintre cele mai cunoscute instituții teatrale din Europa – Burgtheater Viena – va avea o reprezentație la Timișoara cu spectacolul „Am Ziel” (Destinație) de Thomas Bernhard, în data de 22 septembrie 2023, în cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia. Spectacolul este considerat unul dintre punctele de atracție ale ediției Eurothalia din acest an care se va desfășura între 20 și 30 septembrie sub motto-ul „Perspective”, precum și al anului Capitalei Europene a Culturii, Timișoara 2023. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara și a Operei Naționale Române din Timișoara, și va începe la ora 20.30.
Reprezentată pentru prima dată în 1981, piesa „Am Ziel” (Destinație) este considerată o reglare de conturi furibundă și plină de spirit despre starea lumii și a teatrului. Văduva unui proprietar de fabrică decide să părăsească vila din oraș împreună cu fiica sa și să plece la reședința de vară de la malul mării. Alături de ei este invitat și un tânăr autor, la al cărui spectacol de teatru cele două femei asistaseră o seară înainte. Regia spectacolului îi aparține lui Matthias Rippert, iar din distribuție fac parte: Dörte Lyssewski, Maresi Riegner și Rainer Galke. Fabian Liszt se ocupă de scenografie.
Burgtheater este al doilea cel mai vechi teatru european, după Comédie-Française, și cel mai mare teatru de expresie germană. Sala de spectacole a vechiului Burgtheater, care a fost construit pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, avea o capacitate de 1200 de persoane. A fost folosită și pentru spectacole muzicale. Aici au fost interpretate, printre altele, lucrări de Christoph Willibald Gluck, Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart. O copie originală la scară redusă a sălii de teatru, construită în 1817, poate fi găsită la Oravitza, în Banat.
Noul Burgtheater a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea într-o altă locație din Viena. În deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial, repertoriul lor a fost internaționalizat, iar Peter Hall, Luca Ronconi și Giorgio Strehler, printre alții, au montat aici ca regizori invitați. Artistul de teatru german Claus Peymann, care a fost director din 1986 până în 1999, a modernizat repertoriul și a inițiat dezbateri politice uneori aprinse. Reprezentarea piesei „Heldenplatz” a lui Thomas Bernhard, care tratează trecutul național-socialist al Austriei, a provocat o dispută aprinsă în societatea austriacă. Din 2019, teatrul este condus de Martin Kušej.
Biletele pentru „Am Ziel” se pot achiziționa de aici: https://www.entertix.ro/bilete/17840/am-ziel-destinatie-destination-22-septembrie-2023-teatrul-national-mihai-eminescu-str-marasesti-nr-2-timisoara.html

Ultimele știri

#teatrusigur